top of page

Quants de vosaltres feu exercici físic al llarg del dia?

L’exercici físic té molts avantatges per a la salut física, mental i social. El pot practicar tothom, independentment de la seva edat i condició. Fer esport també pot ajudar a prevenir el càncer, i a millorar l’estat d’ànim i la qualitat de vida en persones a qui se’ls ha diagnosticat una malaltia oncològica. Aquest article repassa els beneficis de l’exercici físic.


Què és l’exercici físic?

L’esport és una de les activitats amb més impacte positiu per protegir la salut i prevenir les malalties. Els beneficis de l’exercici físic són nombrosos i variats, i la seva relació amb la salut física, mental i social està sòlidament demostrada.

Abans d’entrar en matèria cal distingir l’activitat física de l’exercici físic. L’activitat física és qualsevol tipus de moviment que realitza una persona (com ara portar la bossa de la compra). L’exercici físic és un moviment realitzat en el marc d’un programa més o menys estructurat, durant un temps determinat, amb una tècnica determinada i que persegueix uns objectius (com pot ser nedar 25 piscines).


Quins són els avantatges de fer esport?

  • Tonifica els músculs i manté el bon funcionament dels tendons i les articulacions.

  • Regula el ritme cardíac i ajuda el cor a treballar amb més eficiència (bombejar correctament la sang amb un menor número de batecs).

  • Disminueix el colesterol i manté les artèries netes i flexibles (prevé l’arteriosclerosi). Per tant la sang pot circular en major quantitat i més de pressa quan el cos ho necessita.

  • Redueix la hipertensió arterial.

  • Fer esport també millora la funció respiratòria i l’oxigenació del cervell.

  • Regula l’excés de pes i incrementa la crema de calories. Per tant prevé l’obesitat i, conseqüentment, el risc de patir diabetis tipus II.

  • Contribueix a eliminar toxines de l’organisme. Això el converteix en un factor de protecció contra el càncer.

  • Ajuda a tenir més energia per afrontar les activitats de la vida diària.

  • Redueix l’impacte de l’estrès sobre la salut física i psicològica.

  • Ajuda a estar més relaxat i a dormir millor (sobretot si es practica cap a la meitat del dia: al migdia o a primeres hores de la tarda).

  • Facilita les relacions socials i la resolució de conflictes, especialment els esports que es practiquen en equip. Dins dels valors en els quals eduquen esports com el futbol hi ha la inclusió social i la cooperació.

  • Manté l’estat d’ànim positiu, per l’efecte de les endorfines. Redueix els símptomes de l’ansietat i de la depressió.

  • Augmenta les defenses davant de nombroses malalties.

  • Contribueix a allargar l’esperança de vida.

Qui pot practicar exercici físic?

L’exercici té diferents formes i intensitats, i cada persona pot trobar la que s’adeqüi més a les seves prioritats: Perdre pes, augmentar el to muscular, millorar la funció cardiovascular, recuperar la mobilitat, etc. En general s’aconsellen 30 minuts al dia d’exercici físic moderat almenys 5 dies a la setmana.

També és important realitzar exercicis d’escalfament previs, fer estiraments abans i després, i beure molta aigua o begudes isotòniques. Igualment, si la pràctica esportiva és intensa, cal esperar unes hores després d’haver menjat.

Abans d’iniciar un programa d’exercici físic convé fer-se una revisió mèdica, sobretot si es tenen més de 35 anys o es pateix alguna malaltia important (diabetis, asma, miocarditis, etc). El metge esportiu és qui aconsella sobre el tipus d’exercici més adequat per cadascú, d’acord amb la seva condició física i els seus objectius.


Dit això, ja podem començar a desfer algunes excuses que de vegades posem per no fer exercici:

  • “No tinc temps”: La natació, per exemple, és un exercici molt complet (implica el cos sencer). En només 15 minuts permet realitzar un treball més que suficient.

  • “No tinc diners pel gimnàs”: Anar a córrer pel carrer és gratuït. A més a més marcar-se i mantenir un recorregut, i veure com cada cop es fa en menys temps, ajuda a observar els progressos propis. D’altra banda anar a córrer acompanyat és més gratificant i facilita el compliment dels objectius.

  • “Després de fer exercici estic molt cansat/da”: Podem començar amb alguna activitat que cansi però no esgoti, i de mica en mica la capacitat física anirà augmentant. Inicialment pot ser una mica més difícil agafar el ritme però, amb el temps, moltes persones diuen que no ho poden deixar.

  • “Jo ja no tinc edat per fer exercici“: L’edat no és un motiu per començar a fer res, ni per deixar de fer res. Es pot practicar exercici físic d’acord amb les característiques personals de cadascú.

Font: Blog d'en Joan Salvador Vilallonga

15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page